سیاست و بازاریابی

آخرين مطالب

چرا مادربورد کامپیوتر‌ به باتری مجهز است؟ نکات خواندني

  بزرگنمايي:

سیاست و بازاریابی - زومیت / مادربرد لپ‌تاپ و کامپیوتر دسکتاپ به باتری مجهز است که در نمونه‌های قدیمی و جدید، وظایف متنوعی را برعهده دارد.
اگر از کامپیوترهای دسکتاپ یا لپ‌تاپ‌های قدیمی استفاده کنید، مادربرد کامپیوترتان به باتری داخلی مجهز است که البته برخلاف باتری‌های معمولی، وظیفه‌ی تأمین برق دستگاه را برعهده ندارد. باتری مذکور به‌نام CMOS شناخته می‌شود و تنها در زمان غیرفعال‌بودن کامپیوتر کار می‌کند. در این مطلب زومیت، کاربردهای باتری مادربرد را شرح و درباره‌ی عمر باتری CMOS و زمان تعویض آن اطلاعاتی ارائه می‌دهیم.
باتری CMOS چیست؟
عبارت CMOS مخفف Complementary Metal-Oxide-Semiconductor است. در روزهای اولیه‌ی تولد کامپیوترهای شخصی،‌ نوعی حافظه‌ی رم به‌نام CMOS RAM وجود داشت که تنظیمات BIOS را در خود ذخیره می‌کرد. حافظه‌ی رم مذکور به باتری نیاز دارند؛ وگرنه در زمان خاموش‌بودن کامپیوتر شخصی، اطلاعات از بین می‌روند.
کامپیوترهای مدرن از حافظه‌ی رم CMOS استفاده نمی‌کنند؛ بلکه تنظیمات BIOS را در حافظه‌‌ای با عمر طولانی‌تر ذخیره می‌کنند و درنتیجه، برای ذخیره‌سازی به جریان دائمی برق نیاز ندارند. مادربردهای UEFI تنظیمات را در حافظه‌های فلش یا روی هارددیسک کامپیوتر ذخیره می‌کنند؛ بنابراین، در این سیستم‌‌ها به باتری نیازی نخواهد بود؛ اما بازهم آن را مشاهده می‌کنید.
UEFI چیست؟
مفهوم UEFI یا Unified Extensible Firmware Interface با هدف جایگزینی BIOS معرفی شد؛ استانداردی صنعتی که بین تولیدکنندگان تراشه همچون AMD و اینتل و با حضور مایکروسافت و تولیدکنندگان کامپیوتر شخصی تصویب شد. UEFI به‌نوعی BIOS را بهبود می‌بخشد.
عمر BIOS به دهه‌ی 1980 و سال‌های ابتدایی تولد و تولید کامپیوترهای شخصی مبتنی‌بر IBM بازمی‌گردد و محدودیت‌های متعددی دارد. UEFI محدودیت‌های گذشته را از بین می‌برد. به‌عنوان مثال، با UEFI می‌توان از درایوهایی تا 2/2 ترابایت یا بزرگ‌تر پشتیبانی کرد. به‌علاوه، حالت‌های 32 و 64 بیتی و Secure Boot هم با UEFI ممکن می‌شوند.
بوت امن (Secure Boot) فرایندی است که امنیت کامپیوتر شخصی را در لایه‌ها و مراحل ابتدایی تأمین می‌کند. این لایه‌ی امنیتی مطمئن می‌شود بدافزارها از فرایند راه‌اندازی کامپیوتر سوءاستفاده نکنند. در مرحله‌ی امنیتی، همه‌ی کدهای اجراشده بررسی می‌شوند تا امضای امنیتی معتبری داشته باشند. از قابلیت‌های دیگر UEFI می‌توان به بوت انتخابی و اورکلاک‌کردن و تغییر تنظیمات اختصاصی متعدد مادربرد اشاره کرد.
BIOS چیست؟
کامپیوترهای قدیمی‌تر به‌جای استفاده از UEFI، از BIOS بهره‌ می‌برند. BIOS مخفف عبارت Basic Input/Output System است که در تراشه‌ای در مادربرد کامپیوتر ذخیره می‌شود. وقتی کامپیوتر بارگذاری شود، BIOS شروع به‌کار می‌کند و پس از اجرای آزمایش داخلی روشن‌شدن، سخت‌افزار کامپیوتر را به‌صورت اولیه راه‌ می‌اندازد. سپس، کنترل سیستم به بوت‌لودر واگذار می‌شود که عموما در درایو ذخیره‌سازی قرار دارد. البته بوت‌لودر را می‌توان از دیسک نوری یا حافظه‌ی USB هم اجرا کرد. بوت‌لودر وظیفه‌ی بارگذاری سیستم‌عامل کامپیوتر (ویندوز، لینوکس، مک و...) را برعهده دارد. BIOS مسئولیت وظایف سیستمی سطح پایین را برعهده دارد و کاربر با فشاردادن دکمه‌ای در زمان بارگذاری سیستم، می‌تواند تنظیمات آن را تغییر دهد.
صفحه‌ی تنظیمات BIOS به کاربر امکان می‌دهد تنظیمات سطح پایین سخت‌افزار کامپیوتر را تغییر دهد. تنظیمات مذکور به تولیدکننده و برند مادربرد وابسته؛ اما برخی تنظیمات عمومی و مشترک است. از تنظیمات تغییر‌دادنی در BIOS می‌توان به ترتیب بوت اشاره کرد که اولویت کامپیوتر را در مراجعه به دستگاه‌های ذخیره‌سازی متصل برای بارگذاری بوت‌لودر تغییر می‌دهد. شایان ذکر است اینتل در تمامی تراشه‌های مدل 2020 خود، BIOS را با UEFI جایگزین می‌کند.
چرا مادربرد به باتری نیاز دارد؟
اگر کامپیوترهای امروزی تنظیمات BIOS را در حافظه‌های پایدارتر ذخیره می‌کنند؛ چرا هنوز از باتری در مادربردها استفاده می‌شود؟ پاسخ روشن است: مادربردها هنوز بخشی به‌نام ساعت زنده (Real Time Clock یا RTC) دارند. کامپیوترها با وجود خاموش و روشن شدن، زمان را مانند ساعت کوارتز حفظ می‌کنند؛ درنتیجه، باتری برای ذخیره‌سازی اطلاعات ساعت کاربرد خواهد داشت. وقتی کامپیوتر خاموش می‌شود، باتری نیروی لازم را برای ساعت زنده فراهم می‌کند.
چه زمانی باتری مادربرد را تعویض کنیم؟
هیچ‌ نوعی از باتری‌ها عمر دائمی ندارند و به‌هرحال به تعویض نیاز پیدا خواهند کرد. باتری‌های CMOS نیز عمرشان محدود است و عموما بیش از 10 سال عمر نخواهند کرد. استفاده‌ی عادی از کامپیوتر عمر باتری را طولانی‌تر می‌کند؛ اما کامپیوترهایی که زمان بیشتری خاموش هستند، بیشتر از انرژی باتری استفاده می‌کنند. اگر عمر باتری کامپیوتر قدیمی به پایان برسد، با پیام‌های خطای زیر مواجه می‌شوید:
CMOS Battery Failure
ACPI BIOS Error
CMOS Read Error
CMOS Checksum Error
New CPU Installed
ASUS AM4 motherboard
پیغام خطای آخر در فهرست بالا، تا حدودی برای کاربر گمراه‌کننده خواهد بود؛ اما توضیح ساده‌ای برای آن وجود دارد. وقتی باتری مناسب برای تأمین نیروی BIOS وجود نداشته باشد، مادربرد به‌یاد نمی‌آورد پردازنده قبلا هم در سیستم وجود داشته است؛ درنتیجه مادربرد CPU را به‌عنوان قطعه‌ی سخت‌افزاری جدید می‌شناسد.
در کامپیوترهای مدرن‌تر که اطلاعات را در حافظه‌های پایدارتر ذخیره می‌کنند، کامپیوتر پس از پایان عمر باتری نیز احتمالا به‌خوبی بارگذاری می‌شود؛ اما شاید توانایی محاسبه‌ی دقیق زمان را نداشته باشد. در چنین وضعیتی، مشکلات متعدد اتصال و حتی دریافت به‌روزرسانی نرم‌افزاری ایجاد می‌شود و باید برای رفع مشکل اقدام کرد.
چگونه باتری CMOS را تعویض کنیم؟
باتری‌ مادربرد ظاهری شبیه به باتری‌های مرسوم در قطعات الکترونیکی دیگر دارد و دیسکی نقره‌ای است. عموما در مادربردها باتری‌های CR2032 استفاده می‌شوند. قبل از تعویض باتری مادربرد، ابتدا باید سیستم کامپیوتر را خاموش و آن را از منبع تغذیه جدا کنید. اگر در حال تعویض باتری لپ‌تاپ هستید، باتری اصلی آن را جدا کنید. فراموش نکنید بازکردن کامپیوترهای شخصی و انجام عملیات الکترونیکی، رویکردی استاندارد دارد و بیش از همه،‌ الکتریسیته‌ی ساکن ممکن است در قطعات اختلال ایجاد کند. در برخی از مادربردها، باتری با لحیم به مادربرد متصل شده است. در چنین وضعیتی، یا باید مادربرد را به‌طور کامل تعویض کنید یا تعمیرکار باتری را تعمیر یا تعویض کند.
خارج‌کردن و نصب مجدد باتری مادربرد برخی اوقات برای رفع مشکلات کامپیوترهای قدیمی کارساز می‌شود. با برداشتن و نصب مجدد باتری، رمز عبور BIOS و دیگر تنظیمات نیز پاک خواهند شد. علاوه‌بر برداشتن و نصب مجدد باتری، می‌توان تنظیمات BIOS را از داخل خود منو آن نیز تغییر داد یا به حالت اول بازگرداند. برای چنین عملکردی به‌دنبال گزینه‌هایی همچون Clear CMOS یا Reset to Defaults باشید.

لینک کوتاه:
https://www.siasatvabazaryabi.ir/Fa/News/106513/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اولین گوشی مون‌دراپ با 2 جک هدفون و نمایشگر اولد 120 هرتز رونمایی شد

آمریکا برای اولین‌بار خلبان هوش مصنوعی را در یک آزمایش هوایی در مقابل انسان قرار داد

ناسا 2 ماموریت رصد زمین را پس از 18 سال متوقف کرد

گزارش درآمد سه ماهه متا اعلام شد؛ سقوط 16 درصدی سهام غول فناوری

ایران می تواند پرتاب انسان به فضا را رقم بزند؟

بزرگترین چاپگر 3بعدی جهان یک خانه را در 80 ساعت می‌سازد

«صفحه اول اینترنت» برای تمرکز بیشتر بر دیدگاه‌ها، آپدیت شد

تصاویری از پنل‌های خورشیدی جدیدی که در هر مکانی امکان نصب آن وجود دارد

مطالبه‌گری؛ مهمترین برنامه عملیاتی بنیاد شهید و امور ایثارگران در دولت سیزدهم

بررسی گوشی Redmi 10 5G؛ اقتصادی و پرطرفدار

هوش مصنوعی و احتمال جنگ و فروپاشی اجتماعی

کیش برترین منطقه آزاد در حوزه‌ی اقتصادی شد

تردز حالا 150 میلیون کاربر ماهانه دارد

کیش در صدر مناطق آزاد نشست/ تقدیر ویژه‌ی معاون اول رئیس‌جمهور و وزیر اقتصاد از مدیرعامل سازمان منطقه آزاد کیش به عنوان رتبه‌ی برتر روابط عمومی و تصویرسازی

داستان عاشقانه سمی یک پروانه!

تقاضا برای هدست ویژن پرو اپل رو به کاهش است

مایکروسافت حجم آپدیت‌های ماهانه ویندوز 10 را به‌شدت کاهش داد

دیدار چهره به چهره مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان اردبیل با جامعه معظم ایثارگری

قیمت HDD سیگیت و وسترن دیجیتال افزایش یافت

جو بایدن لایحه «فیلترینگ یا فروش تیک تاک» را امضا کرد؛ مدیرعامل پلتفرم چینی: جایی نمی‌رویم

نانوگرافن پروانه‌ای برای استفاده در حوزه کوانتومی ساخته شد

سامسونگ شارژر جدید 50 واتی USB PD خود با دو پورت Type-C را معرفی کرد

موفقیت ایران در ساخت موتور بنزینی 6 سیلندر

تست موفق اولین موتور 6سیلندر ایرانی

استاندار ایلام: از عملکرد اداره کل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان رضایت داریم

تشخیص سرطان از یک قطره خون طی چند دقیقه

گوشی خوش‌قیمت جدید اوپو از شارژ 100 وات پشتیبانی می‌کند

غول باستانی که کوسه‌های سفید امروزی را کوتوله می‌کند!

اپل ظاهراً در تأمین نمایشگر OLED آیپد پرو 11 اینچی با محدودیت‌هایی روبه‌رو است

سرنوشت تیک‌تاک با تصویب قانون آمریکایی چه می‌شود؟

3 فضانورد چینی امروز راهی ایستگاه فضایی‌شان می‌شوند

غفلت از سرکشی به خانواده های شهدا پذیرفتنی نیست

هوش مصنوعی متن‌باز جدید اپل معرفی شد؛ پردازش بدون نیاز به اینترنت

این عینک، زبان اشاره را ترجمه می‌کند

مخترع ایرانی مدال برنز نمایشگاه اختراعات ژنو 2024 را کسب کرد

تصاویری خیره‌کننده از «ماه صورتی» در سراسر جهان

دو گوشی قدیمی به پایان چرخه عمر رسیدند و دیگر آپدیت نمی‌شوند

استفاده هکرها از دستگاه‌های سیسکو برای جاسوسی

ویدیویی از کاوشگر کنجکاوی که مناطق رسوبی در مریخ را نشان می دهد

تکریم و سپاسگزاری استاندار و مدیرکل بنیاد مازندران از والدین معزز شهیدان والامقام سروی

حضور مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان گلستان در برنامه زنده صبح عالی

بنیاد باید به نهاد راهبردی و مطالبه‌گر تبدیل شود

واتس‌اپ به ارسال پیام به شماره‌های ذخیره نشده و ورود با فیس‌آی‌دی مجهز می‌شود

توسعه روشی برای بهبود مصرف انرژی در دستگاه‌های مخابراتی

گلکسی زد فلیپ 5 از یک قابلیت هوش مصنوعی One UI 6.1 محروم است

اینترنت برای کنکور امسال قطع نمی‌شود؟

منتظر پیکسل تبلت 2 گوگل نباشید

اگر از تبلیغات داخل سیستم عامل متنفرید ویندوز 11 را آپدیت نکنید!

تعداد کاربران فعال اسپاتیفای 19 درصد رشد کرد

هوش مصنوعی شیطانی هم ساخته شد!