سیاست و بازاریابی

آخرين مطالب

واکسن کوو ایران برکت؛ هرآنچه از نتایج نخستین مقاله علمی می‌دانیم اخبار

واکسن کوو ایران برکت؛ هرآنچه از نتایج نخستین مقاله علمی می‌دانیم
  بزرگنمايي:

سیاست و بازاریابی - وزارت بهداشت این هفته درحالی به کوو ایران برکت مجوز مصرف اضطراری داد که نتایج کارآزمایی‌های بالینی انسانی واکسن هنوز در هیچ مقاله‌ای منتشر نشده است.

با گذشت بیش از 6 ماه از تأیید نخستین واکسن ویروس کرونا در جهان، روند واکسیناسیون کووید 19 در ایران سرعتی بسیار آهسته دارد. درحالی‌که برخی کشورهای همسایه همچون ترکیه بیش از 20 درصد و برخی مانند بحرین تا نیمی از جمعیت خود را واکسینه کرده‌اند، طبق آمار رسمی فقط کمی بیش از 2/5 درصد از ایرانیان تاکنون موفق به دریافت واکسن شده‌اند. واکسن‌های تجویزشده‌ی رسمی در ایران شامل آسترازنکا، اسپوتنیک‌وی، بهارات و سینوفارم تا به امروز به‌صورت محدود به گروه‌های درمعرض خطر تزریق شده‌اند. درحالی‌که واکسیناسیون کل جمعیت کشور به دست‌کم 170 میلیون دوز نیاز دارد، موجودی اندک واکسن‌های یادشده موجب شد که حتی برخی از واکسینه‌شدگان اولیه نیز نتوانند دوز دوم خود را دریافت کنند. با وجود نبود دسترسی کافی به واکسن‌های خارجی، اکنون وزارت بهداشت برای تسریع واکسیناسیون در ایران به واکسن‌های ایرانی امید بسته است. از بین چندین واکسن داخلی دردست ساخت، سه نمونه شامل پاستور، کوو ایران برکت و کوو پارس رازی به مرحله‌ی آزمایش‌های انسانی رسیده‌اند. با وجود وعده‌های سازندگان و مسئولان مبنی بر اثربخشی بالای این واکسن‌ها، داده‌های حاصل از آزمایش‌های انسانی آن‌ها تاکنون به‌طور عمومی منتشر نشده است. پنجشنبه‌ی گذشته پس از مدت‌ها انتظار کارشناسان، نخستین یافته‌های مربوط به مطالعات واکسن کوو ایران برکت در قالب مقاله‌ای پیش‌انتشار در دسترس عموم قرار گرفت . برکت که روند ساخت آن از اواخر 98 شروع شد، دو فاز کارآزمایی بالینی را پشت سر گذاشته و اکنون در فاز سوم به‌سر می‌برد. بااین‌حال مقاله‌ی تازه‌منتشرشده صرفا نتایج کارآزمایی پیش‌بالینی حیوانی را ارائه می‌دهد و هنوز هیچ داده‌ای از کارآزمایی‌های بالینی انسانی واکسن منتشر نشده است. با وجود این، مسئولان وزارت بهداشت اثربخشی و ایمنی برکت را قطعی دانسته‌اند و همین هفته مجوز مصرف اضطراری آن را صادر کردند . این تعجیل در تأیید واکسن پیش از اتمام تمام مراحل کارآزمایی‌های بالینی و انتشار نتایج آن‌ها، برخی کارشناسان را درباره‌ی ایمنی و کارایی برکت دچار تردید کرده است. در روزهای گذشته، کاربران فضای مجازی نیز با اشاره به فقدان شفافیت و نبود دسترسی به داده‌های انسانی، از تصمیم وزارت بهداشت برای تأیید برکت انتقاد کردند. بااین‌حال سعید نمکی، وزیر بهداشت، برکت را در کنار پاستور بی‌ضررترین، باکیفیت‌ترین و مطمئن‌ترین واکسن می‌داند. نخستین واکسن کرونای تأییدشده ایرانی
کوو ایران برکت که اکنون به نخستین واکسن کرونای تأییدشده‌ی ایرانی تبدیل شده، به‌دست دانشمندان گروه صنعتی شفا فارمد و زیر نظر ستاد فرمان اجرایی امام ساخته شده است. واکسن پس از گذشت نزدیک به 10 ماه از شروع ساخت، دهم دی 99 با تزریق به سه داوطلب وارد مرحله‌ی نخست کارآزمایی بالینی انسانی شد. برکت در این مرحله درمجموع در دو دوز به 56 نفر تزریق و سپس در ماه اسفند، گزارش نهایی کارآزمایی برای وزارت بهداشت ارسال شد. به‌نقل از ایرنا ، مرحله‌ی دوم و سوم کارآزمایی بالینی واکسن برکت به‌طور هم‌زمان از اواخر اسفند سال گذشته آغاز شد. در فاز دوم، 280 داوطلب حضور داشتند و در مرحله‌ی سوم که هنوز دردست انجام است، 20 هزار شرکت‌کننده از 6 استان کشور حضور خواهند داشت. هنوز نتایج رسمی مراحل اول و دوم کارآزمایی بالینی انسانی در قالب مقاله‌ی علمی در دسترس قرار ندارد و بااین‌حال، تولید انبوه برکت از ماه گذشته آغاز شده است . صدور مجوز مصرف اضطراری پیش از اتمام کارآزمایی‌های بالینی،‌ برخلاف رویه‌ی تأیید تمام دیگر واکسن‌های کرونا است. به‌طور کلی واکسن پیش از استفاده‌ی اولیه یا دریافت مجوز مصرف کامل باید سه مرحله را با موفقیت پشت سر بگذارد. سازندگان در فاز اول، ایمنی و مقدار دوز واکسن را می‌آزمایند. در گام بعدی ایمنی را در جمعیت بیشتری بررسی می‌کنند و درنهایت در مرحله‌ی پایانی، آزمون‌های اثربخشی را در مقیاس گسترده انجام می‌دهند. واکسن کوو ایران برکت از فناوری سنتی ویروس غیرفعال‌شده استفاده می‌کند. این رویکرد هرچند در واکسن‌هایی همچون فلج اطفال اثربخش بالایی داشته، در مقایسه با فناوری‌های به‌کاررفته در ساخت سایر واکسن‌های کرونا کارایی پایین‌تری از خود نشان داده است. به‌عنوان مثال، اثربخشی واکسن چینی سینوواک که از رویکرد مشابه برکت استفاده می‌کند، در کارآزمایی‌های مختلف در برزیل و شیلی بین 50/4 تا 67 درصد متغیر بوده است . سینوفارم، دیگر واکسن چینی با فناوری ویروس غیرفعال‌شده که تزریق آن در ایران نیز انجام شد، اثربخشی بالاتر 79 درصد را داشته است. با وجود این به‌گزارش واشنگتن پست ، بحرین به‌عنوان یکی از کشورهای پیشگام در استفاده از واکسن سینوفارم، با وجود واکسیناسیون گسترده اکنون با موج جدیدی از موارد ابتلا به کووید 19 دست‌وپنجه نرم می‌کند. همین امر، تردیدها درباره‌ی کارایی واقعی واکسن سینوفارم را افزایش داده است. اما به‌گفته‌ی دکتر حامد حسینی، مدیر نظارت بر مطالعات بالینی کوو ایران برکت، میزان اثربخشی واکسن در مرحله‌ی نخست بیش از 90 درصد بوده است. نتایج مقاله چه می‌گوید؟
نخستین مقاله‌ی علمی واکسن کوو ایران برکت، هفته‌ی گذشته در پایگاه‌داده‌ی بایوآرکایو دردسترس قرار گرفت. مقاله فعلا در وضعیت پیش‌انتشار به‌سر می‌برد، داوری همتا نشده و در هیچ نشریه‌ای به چاپ نرسیده است؛ درنتیجه تا وقتی دیگر کارشناسان داده‌ها و نتایج را تأیید نکنند، نمی‌توان به آن‌ها استناد کرد. بااین‌حال نویسندگان در مقاله با اشاره به نتایج کارآزمایی پیش‌بالینی حیوانی، برکت را واکسنی توانمند در برانگیختن ایمنی قوی و مؤثر می‌دانند. به‌نقل از مقاله، پژوهشگران برای ساخت برکت، ویروس کرونای جدید را از نمونه‌های مخاطی گرفته‌شده از بیماران مبتلا به کووید 19 جدا کردند. ویروس در سلول حیوانی در آزمایشگاه کشت و سپس با ترکیبی شیمیایی به‌نام بتا-پروپیولاکتون غیرفعال شد. این ترکیب، ویروس‌های کرونا را با اتصال به ژن‌های آن‌ها ازکارمی‌اندازد. ویروس‌های غیرفعال‌شده دیگر نمی‌توانند تکثیر شوند؛ اما پروتئین‌های آن‌ها شامل اسپایک سالم باقی می‌مانند. پژوهشگران در گام بعد ویروس‌های غیرفعال‌شده را با مقدار کمی از ترکیبی آلومینیوم‌پایه به‌نام ادجوانت ترکیب کردند. ادجوانت‌ها سیستم ایمنی بدن را تحریک می‌کنند تا واکنش آن به واکسن را افزایش دهند. واکسن‌های مبتنی بر ویروس‌های غیرفعال‌شده قدمتی طولانی دارند. جوناس سالک، پزشک آمریکایی در دهه‌ی 1950 از این روش برای ساخت واکسن فلج اطفال استفاده کرد. ویروس‌های غیرفعال همچنین در ساخت واکسن برای دیگر بیماری‌ها نظیر هاری و هپاتیت A به‌کار رفته‌اند. آن‌طور که در مقاله آمده است، پژوهشگران در مرحله‌ی پیش‌بالینی ویروس کرونای غیرفعال‌شده را به‌منظور ارزیابی سطح پادتن (آنتی‌بادی)، به مدل‌های حیوانی جونده و غیرجونده شامل موش، خوکچه‌ی هندی و میمون تزریق کردند. اندازه‌گیری غلظت پادتن در خون موش‌های واکسینه‌شده نشان داد که تزریق واکسن، به‌نحو چشمگیر سطح بالایی از پادتن‌های اختصاصی را 21 و 42 روز پس از اولین تزریق به‌وجود می‌آورد. سیدرضا مظهری، مدیر اجرایی فاز سوم کارآزمایی بالینی برکت درباره‌ی ارزیابی واکسن در مرحله‌ی پیش‌بالینی به جام‌جم گفت «استفاده از واکسن در مدل‌های حیوانی مختلف عوارض جدی به‌دنبال نداشته و موجب ایمنی‌زایی استاندارد شده است.» به‌گفته‌ی او، براساس نتایج ارائه‌شده‌ی مرحله‌ی پیش‌بالینی به سازمان غذا و دارو، مجوز اجرای کارآزمایی بالینی انسانی در زمستان 99 صادر شد. مقاله‌های مرتبط:
نواوکس چهارمین واکسن کرونا آمریکایی را با اثربخشی 90 درصد ارائه داد واکسن‌ mRNA؛ عصری جدید در واکسن‌شناسی هرچند درحال‌حاضر دسترسی عمومی به داده‌های انسانی واکسن برکت وجود ندارد، نتایج حاصل از دو کارآزمایی بالینی ظاهرا به‌طور کامل دراختیار متخصصان وزارت بهداشت قرار دارد و همین نتایج، این نهاد را برای صدور مجوز مصرف اضطراری قانع کرده است. به‌گفته‌ی دکتر مظهری، برکت درمقایسه با واکسن‌های مبتنی بر حامل‌های ویروسی نظیر اسپوتنیک‌وی و آسترازنکا عوارض کمتری دارد. او عوارض احتمالی تزریق برکت را کهیر و خارش، احساس گرگرفتگی یا تب خفیف، درد در محل تزریق، خستگی و درد عضلانی می‌داند. اما آیا صدور مجوز مصرف اولیه‌ی واکسن بدون انتشار مقاله‌ی علمی از نتایج مطالعات انسانی اتفاقی رایج است؟ دکتر محمدرضا صالحی، مجری مطالعات کوو ایران به‌تازگی در دفاع از تصمیم وزارت بهداشت گفت «هیچ‌کدام از کشورهای دنیا صبر نکردند که اول مقالات درباره‌ی واکسنشان منتشر شود و بعد آن را تزریق کنند.» بااین‌حال، صرفا با نگاهی به عناوین اخبار علمی در طول یک سال گذشته، به‌وضوح می‌توان به نادرستی این ادعا پی برد. به‌عنوان مثال شرکت مدرنا، اوایل تابستان گذشته و ماه‌ها پیش از دریافت مجوز اضطراری، در مقاله‌ای که در نشریه‌ی معتبر نیوانگلند منتشر کرد ، توانایی واکسن خود در تولید پادتن در داوطلبان مرحله‌ی نخست کارآزمایی بالینی را نشان داد. درنهایت، آنچه باعث جلب اعتماد عمومی می‌شود، ارائه‌ی شفاف یافته‌ها و نتایج است. امید می‌رود سازندگان واکسن برکت به‌زودی داده‌های بیشتری از کارایی واکسن در کارآزمایی‌های انسانی را در قالب مقالات علمی منتشر کنند تا جامعه‌ی علمی فرصت بررسی و تجزیه‌وتحلیل آن‌ها را پیدا کند.

لینک کوتاه:
https://www.siasatvabazaryabi.ir/Fa/News/202873/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

گوشی ارزان جدید موتورولا با باتری پرظرفیت در راه است

گوگل کارمندان معترض به همکاری با رژیم صهیونیستی را اخراج کرد

ارتش سوسک‌های رباتیک مجهز به کوله‌پشتی رایانه‌ای در بیابان

اخترشناسان پرجرم‌ترین سیاه‌چاله ستاره‌ای کهکشان راه شیری را کشف کردند

مانیتور 27 اینچ جدید ازراک آنتن وای‌فای دارد

از روبوتاکسی تا مریخ؛ نگاهی به بدترین پیش‌بینی‌ها و وعده‌های ایلان ماسک در 15 سال اخیر

هکرهای چینی برای حمله به زیرساخت‌های آمریکا آماده می‌شوند

هوش مصنوعی متا رسماً به اینستاگرام، واتس‌اپ و فیسبوک اضافه شد

تصویر روز ناسا؛ روبه‌روی NGC 1232

تکریم خانواده شهدا و  ترویج فرهنگ ایثار و شهادت امر بزرگی است که باید از دل جریان‌های مردمی بجوشد

کمک آمریکا به تراشه‌سازان؛ مایکرون 6 میلیارد دلار بودجه دریافت می‌کند

مدل تلسکوپ فضایی جیمز وب با اندازه واقعی به نمایش در می‌آید

نکاتی درباره آیین‌نامه عرضه اینترنتی دارو

نسخه‌ آیفون واتساپ با دستور دولت چین از اپ استور حذف شد

مواد شیمیایی در پارکینگ ها احتمال ابتلا به ALS را افزایش می دهد

آیفون 17 پلاس ظاهراً با نمایشگر کوچک‌تر از گوشی‌های فعلی پلاس معرفی می‌شود

پیشرفت صنعت تراشه چین در سایه تحریم‌ها؛ تولید 40 درصد رشد کرد

ساخت تصویر متحرک 3 ثانیه‌ای در پیام‌رسان پیش‌فرض اندروید امکان‌پذیر می‌شود

طراحی جلویی شیائومی Civi 4 در کنسول گوگل پلی مشاهده شد

زومی حیرت آور درون صورت فلکی اوریون

دیدار مشاور رئیس جمهور در امور روحانیت با خانواده شهدا در سمنان

وزیر ارتباطات: یک‌سوم کشور به زیرساخت‌های فیبرنوری مجهز شدند

با بزرگترین ستاره شناخته شده آشنا شوید

شهدا بهترین الگو برای انسان در مسیر الله هستند

آیفون 16 پرو به پوشش ویژه لنز دوربین برای بهبود کیفیت تصویر مجهز خواهد شد

عملیاتی شدن 5 فروند زیردریایی هوشمند با قابلیت تعقیب هدف و نشت‌یابی

تاریخ رونمایی گوشی پرچمدار 2024 سونی لو رفت

اپل بیش‌از 250 میلیون دلار در پردیس سنگاپور سرمایه‌گذاری می‌کند

با این ابرسازه فضایی، یک میلیارد انسان میتونن در فضا زندگی کنن!

اندروید 15 احتمالاً برای افزایش امنیت اقدام به قرنطینه اپلیکیشن‌های مشکوک می‌کند

امروز در فضا ؛ کشف اولین سیارات فراخورشیدی در اندازه زمین توسط تلسکوپ کپلر

آنر 200 لایت به زودی برای عرضه در بازار جهانی رونمایی می‌شود

گوشی پرچمدار 2024 هواوی از اندروید 12 استفاده می‌کند

دیدار رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران با خانواده شهید نادر مهدوی

برخی گوشی‌های سری گلکسی S21 سامسونگ با مشکل نمایشگر مواجه شده‌اند

صداهای وحشتناک ثبت شده از اجرام واقعی کیهان

دیدار معاون رئیس جمهور و رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران با خانواده شهید نادر مهدوی

هیچ مانعی برای برنامه های فرهنگی در حوزه ترویج فرهنگ ایثار و شهادت وجود ندارد

سامسونگ احتمالاً کشوی عمودی برنامه ها را با One UI 7 ارائه خواهد کرد

موضوع ایثار و شهادت موضوع بسیار مهم دولت سیزدهم است/بکارگیری ظرفیت های مردمی از برنامه های جدی بنیاد است

نسخه جدید ربات انسان‌نما اطلس با قابلیت‌های هوش مصنوعی معرفی شد

شبیه‌ساز بازی Delta برای آیفون منتشر شد

ربات «اطلس» بازگشت!

شهدا، فرهنگ ایثار و شهادت را در جامعه زنده نگه داشته اند

توالت هوشمند 1٫5 میلیارد تومانی در هفته طراحی میلان به‌نمایش درآمد

تراشه Kirin 9010 هواوی با CPU دوازده هسته‌ای معرفی شد

ادعای کارمندان سابق تیک‌تاک: پروژه ذخیره‌سازی داده‌ها در آمریکا تا حد زیادی نمایشی است

علم منتظر معجزه نمی ماند

قابلیت جدید واتساپ: اطلاع از مخاطبانی که اخیراً آنلاین بوده‌اند

خداحافظ نبوغ!