سیاست و بازاریابی

آخرين مطالب

ایده زنگنه در بهره‌مندی از ظرفیت دانشگاه‌ها به ثمر می‌نشیند

یافته‌های جدید در مطالعات ازدیاد برداشت 6 میدان مناطق نفت‌خیز جنوب وزارت نفت

  بزرگنمايي:

سیاست و بازاریابی - بررسی روند اجرای قراردادهای توسعه فناورانه 6 میدان شرکت ملی مناطق نفت‌خیز جنوب حاکی از دستیابی به یافته‌های جدیدی در مسیر ازدیاد برداشت نفت این میدان‌هاست.

به گزارش خبرنگار شانا، بر مبنای قراردادهای توسعه فناورانه ٩ میدان نفتی که در دولت یازدهم بین شرکت ملی نفت ایران و دانشگاه‌ها و مراکز تحقیقاتی منتخب کشور امضا شد، مطالعه میدان آزادگان به انستیتو مهندسی نفت دانشگاه تهران، میدان نفتی دارخوین به دانشگاه امیرکبیر، میدان نفتی سروش به دانشگاه سهند تبریز، میدان اهواز به پژوهشگاه صنعت نفت، میدان کرنج به دانشگاه آزاد اسلامی، میدان کوپال به دانشگاه صنعتی شریف، میدان منصوری به دانشگاه شیراز، میدان گچساران به دانشگاه صنعت نفت و میدان بی‌بی حکیمه به پژوهشکده ازدیاد برداشت (پژوهشگاه صنعت نفت) واگذار شد؛ به عبارت دیگر 6 میدان از مجموع این 9 میدان در گستره فعالیت شرکت ملی مناطق نفت‌خیز جنوب قرار دارند که بررسی روند اجرای قراردادهای مرتبط با این میدان‌ها، از دستیابی به یافته‌های جدیدی در زمینه ازدیاد برداشت نفت حکایت دارد.
شاهین کُرد، رئیس پژوهش و فناوری شرکت ملی مناطق نفت‌خیز جنوب در این زمینه می‌گوید: فاز نخست قراردادهای «انجام مطالعات پژوهشی و فناورانه به‌منظور توسعه فناوری‌ها در جهت بهینه‌سازی فرآیندهای تولید و افزایش ضریب برداشت» در 6 میدان مناطق نفت‌خیز جنوب تقریبا نهایی شده است. بر اساس این قراردادها، دانشگاه‌ها و مراکز پژوهشی منتخب موظف شدند با اتخاذ رویکرد پژوهشی و مبتنی بر فناوری‌های روز جهانی، کلیه فعالیت‌های لازم برای افزایش ضریب برداشت و بهبود تولید از میدان‌های مربوطه را ظرف مدت 10 سال راهبری کنند.
وی با بیان اینکه حجم نفت درجای اولیه این 6 میدان کسر بزرگی از حجم کل نفت درجای اولیه میدان‌های شرکت ملی مناطق نفت‌خیز جنوب را به خود اختصاص داده، ادامه می‌دهد: افزایش تنها یک درصد ضریب بازیافت از این 6 میدان، درآمدزایی قابل توجهی به همراه خواهد داشت.
کرد می‌گوید: تاکنون بیش از 60 نفر از کارشناسان مناطق نفت‌خیز جنوب به میزان 20 هزار نفر ساعت در قالب اعضای کمیته تخصصی و مشاوران متخصص در روند انجام پروژه‌های یادشده مشارکت داشته‌اند.
سنتز نانوذرات جدید در کوپال
اما مطالعات صورت گرفته در این 6 میدان تاکنون چه دستاوردهایی داشته است؟
رئیس پژوهش و فناوری شرکت ملی مناطق نفت‌خیز جنوب در پاسخ به این سوال، به مواردی از جمله ایجاد زیرساخت‌های نرم‌افزاری و سخت‌افزاری، راه‌اندازی مراکز نوآوری و فناوری در دانشگاه‌ها و مراکز تحقیقاتی طرف قرارداد، مشخص شدن چالش‌های اصلی میدان‌های (در سه بخش چاه‌محور، مخزن‌محور و تاسیسات‌محور)، غربالگری اولیه روش‌های ازدیاد برداشت و بهبود تولید از میدان‌ها، تعیین آزمایش‌های تخصصی روش‌های ازدیاد برداشت، تهیه نرم‌افزارهای بومی غربالگری روش‌های ازدیاد برداشت و بهبود تولید میدان‌ها، شناسایی میدان‌های مشابه در سطح دنیا و مشخص شدن کمبودهای اطلاعاتی میدان‌ها اشاره می‌کند و در توصیف مجزای دستاوردهای هر پروژه توضیح می‌دهد: برای نمونه، طبق بررسی‌های انجام‌شده از سوی دانشگاه صنعتی شریف در مخزن بنگستان میدان کوپال و با استفاده از نرم‌افزارهای غربالگری و مدنظر قرار دادن آنالوژی میدان‌های مشابه در سطح دنیا، مشخص شده است تزریق آب دریای خلیج‌فارس نسبت به آب سازند موجب افزایش قابل‌توجه ضریب بازیافت خواهد شد. همچنین در مخزن آسماری میدان کوپال نانوذرات جدیدی سنتز شده است که میزان ترشوندگی سنگ مخزن در بخش گاز زده را به سوپر گازدوست تغییر خواهد داد. به این ترتیب در صورت تغییر ترشوندگی سنگ مخازن نواحی گاز زده، میزان نفت باقیمانده در این نواحی کاهش یافته و موجب افزایش ضریب بازیافت نفت در کل میدان خواهد شد.
غربالگری روش‌های ازدیاد برداشت کرنج با نرم‌افزار بومی
وی درباره قرارداد توسعه فناورانه کرنج هم می‌گوید: در میدان کرنج با استفاده از بانک داده‌های مخازن کربناته در دنیا که توسط دانشگاه آزاد اسلامی تهیه شده است، نرم‌افزار بومی APT-EOR با هدف غربالگری روش‌های ازدیاد برداشت استفاده شد که براساس غربالگری اولیه با این نرم‌افزار، روش‌های تزریق امتزاجی گاز دی‌اکسیدکربن و تزریق گازهای هیدروکربوری بیشترین کاربرد در مخازن مشابه با مخزن آسماری میدان کرنج در دنیا را دارند. بر این اساس، آزمایش‌های اولیه جهت بررسی دقیق‌تر روش‌های ازدیاد برداشت پایه گازی بر روی نمونه‌های سنگ و سیال میدان کرنج طراحی شده‌اند که فاز اجرایی آن به‌زودی آغاز خواهد شد.
تعیین و اولویت‌بندی 32 چالش اساسی میدان اهواز
کُرد به نتایج مطالعات انجام‌شده در میدان اهواز می‌پردازد و ادامه می‌دهد: پس از مطالعات و بررسی‌های صورت گرفته در میدان اهواز، به دلیل وسعت زیاد این میدان و تنوع سنگ و سیال، هر یک از مخازن آن به ناحیه‌هایی (مخزن بنگستان و آسماری به ترتیب 8 و 12 ناحیه) تقسیم شد که بر اساس غربالگری اولیه روش‌های ازدیاد برداشت در مخزن بنگستان میدان اهواز با استفاده از نرم‌افزارهای تخصصی، روش‌های تزریق غیرامتزاجی گاز، سیلاب‌زنی آب و چاه افقی انتخاب شده است؛ همچنین 32 چالش‌ اساسی میدان در سه بخش مخزن‌محور، چاه‌محور و تاسیسات‌محور تعیین و راهکارهایی برای رفع آنها پیشنهاد شده است. این مطالعه از سوی پژوهشگاه صنعت نفت و با همکاری شریک معتبر خارجی در حال انجام است.
طراحی ست‌آپ‌های آزمایشگاهی نوین در مطالعه گچساران
به گفته این مقام مسئول، دانشگاه صنعت نفت در مطالعه میدان گچساران ست‌آپ آزمایشگاهی نوینی جهت شبیه‌سازی رفتار مخازن دارای کلاهک گازی طراحی کرده و با بومی‌سازی دستگاه مذکور امکان بررسی تمامی روش‌های ازدیاد برداشت در بسیاری از مخازن میدان‌های نفت‌خیز جنوب با دقت بیشتری امکان‌پذیر شده است. همچنین روشی منحصربه‌فرد در تعیین انواع سنگ مخازن تعریف و بر مبنای آن دستگاه جدیدی طراحی و راه‌اندازی شده است. در زمینه چالش‌های این میدان نیز تاکنون بیش از 40 پروژه دانشجویی تعریف شده و گروه نفت این دانشگاه تصویب پروپوزال‌های تحصیلات تکمیلی را به مرتبط بودن با چالش‌های میدان گچساران منوط کرده است.
غربالگری روش‌های ازدیاد برداشت در بی‌بی‌حکیمه
رئیس پژوهش و فناوری شرکت ملی مناطق نفت‌خیز جنوب درباره مطالعات انجام شده در میدان بی‌بی‌حکیمه، به شناسایی و اولویت‌بندی 13 چالش اصلی میدان اشاره می‌کند و می‌گوید: راهکارهای فناورانه برای حل این چالش‌ها به‌صورت پروپوزال‌های پژوهشی از سوی پژوهشگاه صنعت نفت در حال تهیه است. در این میدان با استفاده از آنالوژی و نرم‌افزارهای تجاری، روش‌های بهینه ازدیاد برداشت انتخاب و آزمایش‌های اولیه و پیشرفته برای بررسی دقیق‌تر روش‌های منتخب طراحی شده‌اند.
ساخت و سنتز مواد شیمیایی برای ازدیاد برداشت نفت منصوری
آخرین میدانی که کُرد به آن اشاره می‌کند، میدان منصوری است که بر اساس توضیحات ارائه‌شده، بیش از 56 پروژه دانشجویی در ارتباط با این میدان در دانشگاه شیراز در حال پیگیری است. در این میدان نیز چالش‌های اصلی شناسایی و اولویت‌بندی و برای رفع آنها راهکارهایی پیش‌بینی شده است. طبق بررسی‌های اولیه انجام‌شده در مخزن آسماری، با توجه به آب‌زدگی لایه نفتی، ازدیاد برداشت با استفاده از سیالات پایه آبی تحت بررسی است. در مخزن بنگستان نیز افزون بر روش‌های پایه آبی، روش‌های لایه شکافی نیز برای بهبود تولید از میدان تحت بررسی قرار دارد. ساخت و سنتز مواد شیمیایی برای ازدیاد برداشت در شرایط دما و فشار مخزن از دیگر دستاوردهای این پروژه پژوهشی است.
انتخاب مراکز تحقیقاتی معتبر خارجی به‌منظور انتقال فناوری
به گفته نماینده مدیرعامل در پروژه‌های ازدیاد برداشت از میدان‌های شش‌گانه مناطق نفت‌خیز جنوب، تاکنون یک مرکز تحقیقاتی معتبر در بسته کاری نخست در پروژه پژوهشی میدان اهواز در زمینه انتخاب روش بهینه ازدیاد برداشت مشارکت فعالی داشته است. همچنین شرح کار چند مشاور پژوهشی معتبر خارجی دیگر مرحله امضای قرارداد را می‌گذراند که هدف از امضای قرارداد با شریکان خارجی، دستیابی به دانش و فناوری‌های روزآمد جهانی و انتقال فناوری به داخل کشور است.

لینک کوتاه:
https://www.siasatvabazaryabi.ir/Fa/News/106005/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

380 نفر در کمیسیون‌ پزشکی و تعیین درصد جانبازی شرکت کردند

جدال اپل و اسپاتیفای بر سر قوانین اپ استور همچنان ادامه دارد

کوالکام از تراشه اسنپدراگون X پلاس رونمایی کرد؛ سلاح اقتصادی ویندوزی‌ها برای نبرد با مک‌بوک‌ها

ارتباط مغز و کامپیوتر؛ رقیب چینی تراشه نورالینک ایلان ماسک معرفی شد

گلکسی رینگ سامسونگ به هوش مصنوعی مجهز خواهد بود

سناتو آمریکایی خواستار جلوگیری از فروش تمام کالاها به هواوی شد

موجودات فضایی‌ بازی Exodus نژادهای متنوعی خواهند داشت

تلگرام با 15 قابلیت جدید نفس را در سینه واتساپ حبس کرد

اپل واچ سری X احتمالا از مادربرد با طراحی باریک‌تر استفاده خواهد کرد

سگ رباتیک با قابلیت شعله‌افکنی تا فاصله 10 متری

تصاویری از لحظه فرود آپولو 11 بر سطح ماه در سال 1969

دانشمندان تنها در 150 دقیقه الماس ساختند

میدان مغناطیسی زمین 3.7 میلیارد ساله است

اولین گوشی مون‌دراپ با 2 جک هدفون و نمایشگر اولد 120 هرتز رونمایی شد

آمریکا برای اولین‌بار خلبان هوش مصنوعی را در یک آزمایش هوایی در مقابل انسان قرار داد

ناسا 2 ماموریت رصد زمین را پس از 18 سال متوقف کرد

گزارش درآمد سه ماهه متا اعلام شد؛ سقوط 16 درصدی سهام غول فناوری

ایران می تواند پرتاب انسان به فضا را رقم بزند؟

بزرگترین چاپگر 3بعدی جهان یک خانه را در 80 ساعت می‌سازد

«صفحه اول اینترنت» برای تمرکز بیشتر بر دیدگاه‌ها، آپدیت شد

تصاویری از پنل‌های خورشیدی جدیدی که در هر مکانی امکان نصب آن وجود دارد

مطالبه‌گری؛ مهمترین برنامه عملیاتی بنیاد شهید و امور ایثارگران در دولت سیزدهم

بررسی گوشی Redmi 10 5G؛ اقتصادی و پرطرفدار

هوش مصنوعی و احتمال جنگ و فروپاشی اجتماعی

کیش برترین منطقه آزاد در حوزه‌ی اقتصادی شد

تردز حالا 150 میلیون کاربر ماهانه دارد

کیش در صدر مناطق آزاد نشست/ تقدیر ویژه‌ی معاون اول رئیس‌جمهور و وزیر اقتصاد از مدیرعامل سازمان منطقه آزاد کیش به عنوان رتبه‌ی برتر روابط عمومی و تصویرسازی

داستان عاشقانه سمی یک پروانه!

تقاضا برای هدست ویژن پرو اپل رو به کاهش است

مایکروسافت حجم آپدیت‌های ماهانه ویندوز 10 را به‌شدت کاهش داد

دیدار چهره به چهره مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان اردبیل با جامعه معظم ایثارگری

قیمت HDD سیگیت و وسترن دیجیتال افزایش یافت

جو بایدن لایحه «فیلترینگ یا فروش تیک تاک» را امضا کرد؛ مدیرعامل پلتفرم چینی: جایی نمی‌رویم

نانوگرافن پروانه‌ای برای استفاده در حوزه کوانتومی ساخته شد

سامسونگ شارژر جدید 50 واتی USB PD خود با دو پورت Type-C را معرفی کرد

موفقیت ایران در ساخت موتور بنزینی 6 سیلندر

تست موفق اولین موتور 6سیلندر ایرانی

استاندار ایلام: از عملکرد اداره کل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان رضایت داریم

تشخیص سرطان از یک قطره خون طی چند دقیقه

گوشی خوش‌قیمت جدید اوپو از شارژ 100 وات پشتیبانی می‌کند

غول باستانی که کوسه‌های سفید امروزی را کوتوله می‌کند!

اپل ظاهراً در تأمین نمایشگر OLED آیپد پرو 11 اینچی با محدودیت‌هایی روبه‌رو است

سرنوشت تیک‌تاک با تصویب قانون آمریکایی چه می‌شود؟

3 فضانورد چینی امروز راهی ایستگاه فضایی‌شان می‌شوند

غفلت از سرکشی به خانواده های شهدا پذیرفتنی نیست

هوش مصنوعی متن‌باز جدید اپل معرفی شد؛ پردازش بدون نیاز به اینترنت

این عینک، زبان اشاره را ترجمه می‌کند

مخترع ایرانی مدال برنز نمایشگاه اختراعات ژنو 2024 را کسب کرد

تصاویری خیره‌کننده از «ماه صورتی» در سراسر جهان

دو گوشی قدیمی به پایان چرخه عمر رسیدند و دیگر آپدیت نمی‌شوند