سیاست و بازاریابی

آخرين مطالب

صنعت پتروشیمی پارسال در خط مقدم جنگ اقتصادی بود

در انتظار روبان قرمز وزارت نفت

  بزرگنمايي:

سیاست و بازاریابی - چند سالی است که صنعت پتروشیمی را صنعتی ارزآور معرفی می‌کنند و اهمیت و ارزش همکاری و فراهم آوردن زمینه برای توسعه این صنعت به‌خوبی شناخته شده است. در چند دهه گذشته این صنعت با فراز و نشیب و سختی‌های زیاد، از شرایط تهدیدکننده عبور کرده و خود را به این برهه از زمان رسانده است. زمانی که نه‌تنها برای تأمین نیاز داخلی صنعت، بلکه در صادرات و حفظ موقعیت ایران در بازار منطقه و بازارهای جهانی پیشرو بودند. این صنعت با وجود تغییرات گسترده، مدیریت‌های متعدد و برنامه‌ریزی‌های بالاسری که گاه موجبات مشقت بیشتر را فراهم کردند، توانست شرایط توسعه در دوران تحریم را از سر بگذراند و امروز همچنان در حالی که تحریم‌ها گسترده‌تر و پیچیده‌تر شده، در خط مقدم این جنگ اقتصادی بایستد.

بسیاری از پروژه‌هایی که در این سال‌ها به‌عنوان تعهدهای صنعت پتروشیمی تعیین شدند، به دلیل تغییرات مدیریتی، نبود سرمایه و حمایت دولتی حضور نداشتن سرمایه‌گذار خارجی یا سایر عوامل متوقف یا نیمه‌کاره ماندند، یا با کندی ادامه داشتند. در دولت یازدهم تلاش شد تا تعیین تکلیف شوند و از این زمان بود که مدیران باتدبیر این صنعت برای پتروشیمی سه دوره توسعه یا سه جهش را پیش‌بینی کردند. سه دوره یا سه جهشی که بخشی از آنها محقق شده و باید با خیزی بلند و مستمر برای ادامه آن حرکت کرد. بر این اساس، آنچه در دهه‌های 70 و 80 صنعت پتروشیمی رخ داد و باعث معرفی این صنعت به عرصه‌های داخلی و خارجی صنعت نفت شد، به‌عنوان جهش اول معرفی شد. در جهش دوم که بین سال‌های 1392 تا 1400 پیش‌بینی‌شده 39 طرح قرار دارد که 27 طرح آن در حال اجراست و مابقی به بهره‌برداری رسیده‌اند. برای تحقق اهداف جهش دوم طبق پیش‌بینی‌ها 17 میلیارد دلار سرمایه‌گذاری نیاز است، اما بخش قابل‌توجهی از پروژه‌های مهم صنعت پتروشیمی، برای جهش سوم یعنی در سال‌های 1400 تا 1404 پیش‌بینی شده‌اند. برای این دوره 26 طرح در نظر گرفته شده که همه آنها در دست اجرا هستند و با تکمیل آنها ظرفیت تولید صنعت پتروشیمی به 133 میلیون تن می‌رسد، البته اعلام شده که برای تکمیل این طرح‌ها و تحقق اهداف جهش سوم به 23 میلیارد دلار سرمایه‌گذاری نیاز داریم و همه تلاش مجموعه صنعت پتروشیمی و وزارت نفت این است که بتواند این سرمایه‌گذاری را در جهش سوم با وجود شرایط سخت تحریمی محقق کند. جهش دوم و سوم بخش‌هایی از برنامه‌های پنجم و ششم توسعه اقتصادی کشورمان بوده و هستند و صنعت پتروشیمی و اقتصاد کشور با بهره‌گیری از شرایط اقتصادی توانسته‌اند به‌طور هم‌زمان ارزش‌افزوده متقابلی برای یکدیگر داشته باشند.
وقتی رئیس‌جمهوری پتروشیمی را تحسین می‌کند
اما در سال 1398 که سالی سخت و پر فراز و نشیب تا آخرین روزهایش بود، پتروشیمی‌ها توانستند نقش بی‌بدیل خود را باز هم ایفا کنند و تحسین رئیس‌جمهوری را به دست بیاورند. حسن روحانی، رئیس‌جمهوری در مراسم روز ملی صنعت پتروشیمی حضور سرداران و سربازان جبهه اقتصادی را گام دوم موفقیت در برابر توطئه دشمنان دانست و گفت: سرداران و سربازان جبهه اقتصاد به میدان آمدند و این بار را بر دوش گرفتند. دشمنان فکر کردند که اگر درآمدهای نفتی کشور را کاهش دهند، درآمد ارزی کشور دچار اختلال می‌شود و بر همین اساس روی نفت خام فشار آوردند، اما همه صنعتگران و کارآفرینان از جمله صنعتگران پتروشیمی کشور که در خط مقدم بودند، وارد میدان شدند و فعالیت کردند، به‌گونه‌ای که در میان درآمدهای صادرات غیرنفتی کشور، پتروشیمی مقدم است. رئیس‌جمهوری با اشاره به گزارش رئیس‌کل بانک مرکزی گفت: بر این اساس 20 درصد نیازهای ارزی کشور و بیش از 50 درصد ارز سامانه نیما از سوی صنعت پتروشیمی تأمین می‌شود و این نشان می‌دهد که امروز پتروشیمی در خط مقدم قرار دارد و وقتی صنعتی در خط مقدم باشد و بار مسئولیت سنگین کشور را بر دوش داشته باشد، وظیفه همه ما حمایت است. مردم، افکار عمومی و همه از جمله دستگاه اجرایی، قوه قضاییه و مجلس باید از کسانی که این افتخار بزرگ را نصیب کشور کردند، حمایت کنند. درواقع صنعت پتروشیمی برای این خط مقدم بودن، تلاش‌های زیادی داشته و حرف‌ها و دلخوری‌های زیادی را تحمل کرده و حالا با هر افتتاح واحد جدید تلاش می‌کند تا دل خانواده خود و دل صنعت نفت و کل کشور را شاد کند. در سال 1398 تعداد زیادی از پروژه‌ها در آستانه افتتاح قرار داشتند، اما تنها فرصت افتتاح به فاز دوم پتروشیمی تخت جمشید رسید و شروع به کار رسمی تعدادی از پتروشیمی‌ها برای سال 1399 ماند. فاز دوم پتروشیمی تخت جمشید با هدف بی‌نیازی کشور از واردات مواد اولیه مورد نیاز صنایع تولید لاستیک و تایر در منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی «ماهشهر» با حضور سورنا ستاری، معاون علمی و فناوری رئیس‌جمهوری و بهزاد محمدی، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی افتتاح شد. فاز دوم پتروشیمی تخت جمشید ماهشهر بزرگ‌ترین مجتمع تولیدکننده ماده اولیه لاستیک (پلی‌بوتادین‌رابر) کشور بوده که با افتتاح و بهره‌برداری از این طرح با ظرفیت تولید سالانه 55 هزار تن محصول خاص پلیمری (پی‌بی‌آر)، خوراک و مواد اولیه صنایع تولید تایر و لاستیک تأمین می‌شود و کشور از واردات برخی انواع (گریدهای) خاص این محصول پلیمری بی‌نیاز خواهد شد.
در نوبت افتتاح
وزیر نفت از ابتدای سال 1398 اعلام کرده بود که پنج پتروشیمی در نوبت افتتاح هستند و در این مدت می‌توانند تولید آزمایشی خود را آغاز کنند. بیژن زنگنه، وعده افتتاح فاز نخست الفین پتروشیمی بوشهر، الفین ایلام، متانول سبلان، اوره و آمونیاک لردگان، پتروشیمی میاندوآب و پالایشگاه گاز بیدبلند را داد و هم‌اکنون تولید آزمایش این واحدها آغاز شده و در آستانه افتتاح و در نوبت مراسمی با حضور مسئولان کشور هستند؛ اما از این میان شرکت ملی صنایع پتروشیمی اعلام کرده است که سه پتروشیمی متانول کاوه، بوشهر و الفین ایلام برای روزهای پایانی امسال آماده افتتاح هستند و حال باید منتظر روزهای جشن برای آنها باشیم. بر این اساس، فاز نخست پتروشیمی بوشهر با ظرفیت تولید سالانه 4 میلیون و 111 هزار تن محصول پایه در منطقه عسلویه با 99 درصد پیشرفت، آماده بهره‌برداری است. فاز یک مجتمع پتروشیمی بوشهر دارای بخش‌های شیرین‌سازی گاز، استحصال اتان، تولید متانول، آب و واحد تولید اکسیژن است. همچنین متانول کاوه به‌عنوان بزرگ‌ترین طرح تولید متانول جهان با ظرفیت تولید سالانه 2 میلیون و 310 هزار تن محصول سهمی قابل‌توجه در افزایش تولیدات پتروشیمی خواهد داشت. این پروژه به دلیل نزدیکی به دریا و داشتن اسکله اختصاصی، امتیاز خوبی برای صادرات دارد. فاز دوم توسعه پتروشیمی ایلام هم با ظرفیت تولید سالانه 800 هزار تن اتیلن، بنزین پیرولیز، پروپیلن در گریدهای شیمیایی و پلیمری و سوخت مایع به بهره‌برداری خواهد رسید. پتروشیمی ایلام از لحاظ وسعت، ظرفیت تولید و تعداد واحدهای فرآیندی، بزرگ‌ترین پتروشیمی غرب کشور است و می‌تواند سالانه 150 هزارتن اتیلن مازاد بر مصرف واحد پلی‌اتیلن خود را به خط لوله اتیلن غرب تزریق کند و این روزها عموماً حدود 90 درصد پیشرفت دارند.
99، سال افتتاح‌ها
اما قرار است نوبت افتتاح تعداد قابل‌توجهی از پتروشیمی‌ها به سال 99 برسد و در این میان متانول سبلان، پتروشیمی لردگان و پتروشیمی مسجدسلیمان در نوبت افتتاح هستند. طرح سبلان در زمینی به مساحت 7 هکتار در فاز دوم منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس (عسلویه) برای تولید یک میلیون و 650 هزار تن ظرفیت، پیش‌بینی شده و در آستانه بهره‌برداری است. متانول سبلان از جمله طرح‌هایی بود که به دلیل همکاری نکردن لایسنسور برای تأمین کاتالیست با کمی تأخیر روبه‌رو شد؛ اما سرانجام با کمک شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی نیاز این مجموعه تأمین شده و در آستانه بهره‌برداری است. مجتمع پتروشیمی لردگان با ظرفیت تولید سالانه یک میلیون و 755 هزار تن محصول در استان چهارمحال و بختیاری (منطقه فلارد) و محصولات تولیدی آن اوره و آمونیاک است که بخش عمده‌ای از آمونیاک برای تولید اوره در داخل مجتمع مصرف می‌شود و بقیه برای عرضه مستقیم به بازار در نظر گرفته شده است. از سوی دیگر بید بلند 2، یکی از پروژه‌های مهم صنعت نفت و گاز کشور به شمار می‌رود که با جمع‌آوری گازهای همراه از محدوده جنوب شرقی کشور از اتلاف سرمایه ملی جلوگیری می‌کند و هم‌زمان از مقدار آلایندگی بیشتر می‌کاهد. فراورده‌های این مجموعه شامل متان، اتان، پروپان، بوتان، گاز اسیدی و میعانات است. این مجموعه که روزهای پایانی عملیات اجرایی را می‌گذراند، در نوبت برنامه‌های افتتاح است؛ همچنین طرح اوره و آمونیاک مسجدسلیمان با هدف تولید سالانه 660 هزار تن آمونیاک و 1073 هزار تن اوره با مصرف سالانه 861 میلیون مترمکعب گاز طبیعی به‌عنوان خوراک، در زمینی به مساحت 50 هکتار در منطقه هفت شهیدان مسجدسلیمان استان خوزستان آغاز به‌کار کرده و جزو پروژه‌های تأخیری است که دیگر در روزهای پایانی و منتهی به افتتاح قرار گرفته است.
منبع: هفته‌نامه مشعل

لینک کوتاه:
https://www.siasatvabazaryabi.ir/Fa/News/116884/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

380 نفر در کمیسیون‌ پزشکی و تعیین درصد جانبازی شرکت کردند

جدال اپل و اسپاتیفای بر سر قوانین اپ استور همچنان ادامه دارد

کوالکام از تراشه اسنپدراگون X پلاس رونمایی کرد؛ سلاح اقتصادی ویندوزی‌ها برای نبرد با مک‌بوک‌ها

ارتباط مغز و کامپیوتر؛ رقیب چینی تراشه نورالینک ایلان ماسک معرفی شد

گلکسی رینگ سامسونگ به هوش مصنوعی مجهز خواهد بود

سناتو آمریکایی خواستار جلوگیری از فروش تمام کالاها به هواوی شد

موجودات فضایی‌ بازی Exodus نژادهای متنوعی خواهند داشت

تلگرام با 15 قابلیت جدید نفس را در سینه واتساپ حبس کرد

اپل واچ سری X احتمالا از مادربرد با طراحی باریک‌تر استفاده خواهد کرد

سگ رباتیک با قابلیت شعله‌افکنی تا فاصله 10 متری

تصاویری از لحظه فرود آپولو 11 بر سطح ماه در سال 1969

دانشمندان تنها در 150 دقیقه الماس ساختند

میدان مغناطیسی زمین 3.7 میلیارد ساله است

اولین گوشی مون‌دراپ با 2 جک هدفون و نمایشگر اولد 120 هرتز رونمایی شد

آمریکا برای اولین‌بار خلبان هوش مصنوعی را در یک آزمایش هوایی در مقابل انسان قرار داد

ناسا 2 ماموریت رصد زمین را پس از 18 سال متوقف کرد

گزارش درآمد سه ماهه متا اعلام شد؛ سقوط 16 درصدی سهام غول فناوری

ایران می تواند پرتاب انسان به فضا را رقم بزند؟

بزرگترین چاپگر 3بعدی جهان یک خانه را در 80 ساعت می‌سازد

«صفحه اول اینترنت» برای تمرکز بیشتر بر دیدگاه‌ها، آپدیت شد

تصاویری از پنل‌های خورشیدی جدیدی که در هر مکانی امکان نصب آن وجود دارد

مطالبه‌گری؛ مهمترین برنامه عملیاتی بنیاد شهید و امور ایثارگران در دولت سیزدهم

بررسی گوشی Redmi 10 5G؛ اقتصادی و پرطرفدار

هوش مصنوعی و احتمال جنگ و فروپاشی اجتماعی

کیش برترین منطقه آزاد در حوزه‌ی اقتصادی شد

تردز حالا 150 میلیون کاربر ماهانه دارد

کیش در صدر مناطق آزاد نشست/ تقدیر ویژه‌ی معاون اول رئیس‌جمهور و وزیر اقتصاد از مدیرعامل سازمان منطقه آزاد کیش به عنوان رتبه‌ی برتر روابط عمومی و تصویرسازی

داستان عاشقانه سمی یک پروانه!

تقاضا برای هدست ویژن پرو اپل رو به کاهش است

مایکروسافت حجم آپدیت‌های ماهانه ویندوز 10 را به‌شدت کاهش داد

دیدار چهره به چهره مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان اردبیل با جامعه معظم ایثارگری

قیمت HDD سیگیت و وسترن دیجیتال افزایش یافت

جو بایدن لایحه «فیلترینگ یا فروش تیک تاک» را امضا کرد؛ مدیرعامل پلتفرم چینی: جایی نمی‌رویم

نانوگرافن پروانه‌ای برای استفاده در حوزه کوانتومی ساخته شد

سامسونگ شارژر جدید 50 واتی USB PD خود با دو پورت Type-C را معرفی کرد

موفقیت ایران در ساخت موتور بنزینی 6 سیلندر

تست موفق اولین موتور 6سیلندر ایرانی

استاندار ایلام: از عملکرد اداره کل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان رضایت داریم

تشخیص سرطان از یک قطره خون طی چند دقیقه

گوشی خوش‌قیمت جدید اوپو از شارژ 100 وات پشتیبانی می‌کند

غول باستانی که کوسه‌های سفید امروزی را کوتوله می‌کند!

اپل ظاهراً در تأمین نمایشگر OLED آیپد پرو 11 اینچی با محدودیت‌هایی روبه‌رو است

سرنوشت تیک‌تاک با تصویب قانون آمریکایی چه می‌شود؟

3 فضانورد چینی امروز راهی ایستگاه فضایی‌شان می‌شوند

غفلت از سرکشی به خانواده های شهدا پذیرفتنی نیست

هوش مصنوعی متن‌باز جدید اپل معرفی شد؛ پردازش بدون نیاز به اینترنت

این عینک، زبان اشاره را ترجمه می‌کند

مخترع ایرانی مدال برنز نمایشگاه اختراعات ژنو 2024 را کسب کرد

تصاویری خیره‌کننده از «ماه صورتی» در سراسر جهان

دو گوشی قدیمی به پایان چرخه عمر رسیدند و دیگر آپدیت نمی‌شوند