سیاست و بازاریابی

آخرين مطالب

داستان‌گویی بهترین راه برای باوراندن حقیقت نیست اخبار

  بزرگنمايي:

سیاست و بازاریابی - برخی بر این باورند که داستان‌گویی قدرت قانع‌کردن و قبولاندن حقایق به مردم را دارد؛ اما نتایج پژوهشی جدید نشان می‌دهد چنین موضوعی درست نیست.

داستان‌گویی یکی از قدرتمندترین ابزار بشر است. اغلب مربیان و سیاست‌مداران و تبلیغ‌کنندگان از داستان‌ها استفاده می‌کنند؛ یعنی کسانی‌که قدرت تأثیرگذاری، آموزش، القا و ترغیب دارند. البته، هنوز بحث‌هایی درباره‌ی این مسئله وجود دارد که آیا داستان‌ها می‌توانند مردم را دربرابر واقعیت‌ها متقاعد کنند یا اینکه اثر مخالفی دارند. نتایج مطالعه‌ی جدیدی نشان می‌دهد که این امر بستگی به این موضوع دارد که چه نوع واقعیتی را می‌خواهید به‌اشتراک بگذارید. در مطالعه‌ی مذکور، نشان داده شده است که داستان‌گویی می‌تواند حقایق قدرتمند و آشکار را کم‌رنگ کند؛ اما موجب انتشار ایده‌های باورپذیرتری شود که به‌طور سطحی درست هستند. البته، توجه به این نکته مهم است که پژوهشگران در مطالعه‌ی خود به حقایق بحث‌برانگیزی نپرداختند که موجب جبهه‌گیری در جامعه می‌شوند. برای مثال، بحث‌هایی نظیر واکسیناسیون یا تغییرات اقلیمی مدنظر آن‌ها نبود. ربکا کروز درباره‌ی روان‌شناسی مصرف‌کننده در دانشگاه نورت‌وسترن مطالعه می‌کند. وی توضیح می‌دهد: داستان‌ها حداقل تا حدودی با ایجاد اختلال در توانایی ارزیابی حقایق به‌جای جهت‌دادن فرد به‌سوی تفکر مثبت، موجب قانع‌شدن او می‌شوند. این یافته‌ها به بحث درباره‌ی مزایای داستان‌گویی می‌افزاید؛ درحالی‌که برخی از مطالعات نشان می‌دهند داستان‌ها موجب می‌شوند برخی از حقایق خشک راحت‌تر بلعیده شوند. دیگران نقطه‌ی مقابل را پیدا کرده‌اند؛ مثلا نتایج مطالعه‌ای که در سال 2008 منتشر شد، نشان می‌داد وقتی اطلاعات مربوط به واکسن هپاتیت B به‌شکل روایت برای شرکت‌کنندگان مطرح می‌شد، در مقایسه با حالت توضیح مستقیم واکسن، میزان درک شرکت‌کنندگان از خطرهای عفونت و قصد آن‌ها برای دریافت واکسن بیشتر شد. همچنین، برخی پژوهشگران نشان داده‌اند داستان‌گویی درباره‌ی مسائلی که میزان بحث‌برانگیزبودن آن‌ها در مقایسه‌ با واکسن کمتر است، بیشتر مانند مانع عمل می‌کند. به‌عنوان مثال، مقاله‌ای که سال گذشته منتشر شد و 627 فرد بالغ آمریکایی در آن مشارکت کردند، نشان می‌داد فیلمی داستان‌گونه درباره‌ی آنفلوآنزای پاندمیک (آنفلوآنزایی که همه‌گیر می‌شود) در مقایسه با فیلمی که به‌شیوه‌ی داستانی بیان نمی‌شد، تأثیر کمتری روی افزایش دانش شرکت‌کنندگان می‌گذاشت. با چنین نتایج مختلطی برای روان‌شناسان دشوار بوده است که بدانند چه چیزی در حال وقوع است؛ بنابراین، کروز و همکارش، درک داکر ، تصمیم گرفتند این موضوع را عمیق‌تر بررسی کنند. کروز و داکر توضیح می‌دهند: مقاله‌های مرتبط:
داستان‌گویی؛ استراتژی برتر تبلیغات در دنیای کسب‌و‌کار مدرن داستان‌گویی خوب در مذاکرات، بهتر از اعداد و ارقام است
یکی از توضیحات برای اینکه چرا داستان‌ها موجب کاهش استدلال مقابله‌ای می‌شوند، آن است که داستان‌ها مردم را از ایجاد افکار منفی منحرف می‌کنند. به‌ عبارت دیگر، این موضوع موجب می‌شود افراد بدون تفکر انتقادی به حقایق مدنظر گوش دهند. ازآنجاکه داستان‌ها اغلب جذاب هستند و خود فرایند غرق‌شدن در داستان لذت‌بخش است، شاید تلاش برای استدلال مقابله‌ای موجب شود لذت داستان از بین برود و افراد از داستان بیرون کشیده شوند. البته این دقیقا همان چیزی نیست که پژوهشگران آن را مشاهده کردند. در مطالعه‌ای جدید، از 397 فرد آمریکایی خواسته شد درباره‌ی برند تلفن فرضی مون‌استون نظر دهند. حین مطالعه، به نیمی از شرکت‌کنندگان به‌طور مستقیم حقایق آشکاری درباره‌ی مون‌استون ارائه شد؛ درحالی‌که دیگر شرکت‌کنندگان داستانی را شنیدند که در آن واقعیت‌ها در آن تعبیه شده بود. برخی از این واقعیت‌ها قوی و قانع‌کننده بودند؛ مثلا این تلفن‌ می‌تواند افتادن از ارتفاع 10 متری را تحمل کند و برخی از واقعیت‌ها ضعیف بودند؛ مثلا این تلفن فقط افتادن از ارتفاع یک‌متری را تحمل می‌کند. درپایان، از هرکدام از شرکت‌کنندگان خواسته شد با استفاده از مقیاس عینی، دیدگاه خود را درباره‌ی برند جدید بیان کنند. وقتی واقعیت‌ها قوی و به‌ویژه قانع‌کننده بود، برعکس این موضوع اتفاق افتاد: به‌نظر می‌رسید ذکر خود واقعیت‌ها به‌تنهایی و بدون هیچ داستانی قانع‌کننده‌تر باشد. به‌دنبال مطالعه‌ی نخست، این‌بار 389 فرد دیگر آزمایش شدند و بازهم نتایج مشابهی حاصل شد. در این آزمایش نیز، نه‌تنها میزان واکنش‌های منفی دربرابر واقعیت‌ها کاهش یافت؛ بلکه زمانی‌که آن‌ها به‌شکل داستان به شرکت‌کنندگان ارائه شدند، واکنش‌های مثبت دربرابر واقعیت‌های قوی نیز کاهش پیدا کرد. درواقع، شنوندگان درباره‌ی حقایق به‌شیوه‌ای منتقدانه فکر نمی‌کردند؛ اما در‌عین‌حال، آن را قبول نمی‌کردند. این موضوع نشان می‌دهد وقتی حقایق به‌شکل داستان بیان می‌شود، انسان تفکر انتقادی خود را از دست می‌دهد. پژوهشگران در مقاله‌ی خود می‌نویسند: این نتایج نشان می‌دهد استفاده از داستان‌ها ازطریق کاهش بررسی درباره‌ی واقعیت‌های ضعیف درمقابل کاهش تمرکز روی افکار منفی موجب متقاعدشدن افراد می‌شود. پژوهشگران که هنوز از نتایج آزمایش‌های خود راضی نبودند، آزمایش سومی را اجرا کردند. این‌بار از 291 شرکت‌کننده‌ی جدید خواسته شد درباره‌ی دارویی فرضی آنفلوآنزا مطالبی بخوانند. اطلاعات مرتبط یا به‌صورت مستقیم یا به‌شکل داستانی درباره‌ی کودکی بیمار به آن‌ها ارائه شد. درپایان، به هرکدام از این افراد گفته شد اگر می‌خواهند اطلاعات بیشتری درباره‌ی این دارو دریافت کنند، ایمیل خود را بدهند. پژوهشگران برای بار سوم، متوجه همان الگو شدند. در این مورد، وقتی اطلاعات در قالب داستان به شرکت‌کنندگان ارائه می‌شد، تمایل آن‌ها به دادن ایمیل و کسب اطلاعات بیشتر کمتر می‌شد.
به‌طورکلی، این سه آزمایش نشان می‌دهند داستان‌گویی موجب می‌شود حقایق ضعیف‌تر راحت‌تر پذیرفته شوند و پذیرش واقعیت‌های محکم سخت‌تر شود. به‌ عبارت دیگر، داستان‌گویی ممکن است درواقع موجب کم‌رنگ‌شدن حقایق قوی شود و در همین حین حقایق ضعیف را تحکیم کند. در جهان مدرن، جایی که واقعیت‌های جایگزین و اخبار جعلی با سرعت بی‌سابقه‌ای منتشر می‌شوند، این بینشی جالب است که چگونه داستان‌ها می‌توانند واقعیت را تضعیف کنند. کروز می‌گوید: آگاهی از اینکه داستان‌ها شاید بیشترین مزیت را درباره‌ی حقایقی دارند که از استدلال‌های قانع‌کننده‌ی کمتری برخوردار هستند، با توجه به نگرانی رایج درباره‌ی انتشار اخبار جعلی مهم است. بااین‌حال، این بدان معنا نیست که ذکر داستان لزوما نشانگر وجود واقعیت‌های ضعیف است؛ بلکه وقتی احساس می‌کنید به‌وسیله‌ی داستانی عالی زیرفشار قرار گرفته‌اید، بهتر است کمی بیشتر فکر و به واقعیت‌ها بیشتر توجه کنید تا مشخص شود آن‌ها چقدر خوب هستند. یکی از محدویت‌های مهم این مطالعه آن است که هیچ‌کدام از حقایق ارائه‌شده از گروه موضوعات بحث‌برانگیز جامعه نبوده است. نویسندگان خاطرنشان می‌کنند وقتی بحث به موضوع‌های داغ‌تر، مانند تغییرات اقلیمی می‌رسد، ممکن است داستان‌ها نقش متفاوتی بازی کنند. پژوهشگران در مقاله‌ی خود می‌نویسند: زمانی‌که مردم به‌طور طبیعی به استدلال مقابله‌ای تمایل دارند، داستان‌ها ممکن است نقش لحظه‌ای داشته باشند و موجب شوند شنوندگان به داستان گوش کنند و ذهن آن‌ها از افکار منفی منحرف شود. نتایج این پژوهش در مجله‌ی Personality and Social Psychology Bulletin منتشر شده است.

لینک کوتاه:
https://www.siasatvabazaryabi.ir/Fa/News/89788/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

380 نفر در کمیسیون‌ پزشکی و تعیین درصد جانبازی شرکت کردند

جدال اپل و اسپاتیفای بر سر قوانین اپ استور همچنان ادامه دارد

کوالکام از تراشه اسنپدراگون X پلاس رونمایی کرد؛ سلاح اقتصادی ویندوزی‌ها برای نبرد با مک‌بوک‌ها

ارتباط مغز و کامپیوتر؛ رقیب چینی تراشه نورالینک ایلان ماسک معرفی شد

گلکسی رینگ سامسونگ به هوش مصنوعی مجهز خواهد بود

سناتو آمریکایی خواستار جلوگیری از فروش تمام کالاها به هواوی شد

موجودات فضایی‌ بازی Exodus نژادهای متنوعی خواهند داشت

تلگرام با 15 قابلیت جدید نفس را در سینه واتساپ حبس کرد

اپل واچ سری X احتمالا از مادربرد با طراحی باریک‌تر استفاده خواهد کرد

سگ رباتیک با قابلیت شعله‌افکنی تا فاصله 10 متری

تصاویری از لحظه فرود آپولو 11 بر سطح ماه در سال 1969

دانشمندان تنها در 150 دقیقه الماس ساختند

میدان مغناطیسی زمین 3.7 میلیارد ساله است

اولین گوشی مون‌دراپ با 2 جک هدفون و نمایشگر اولد 120 هرتز رونمایی شد

آمریکا برای اولین‌بار خلبان هوش مصنوعی را در یک آزمایش هوایی در مقابل انسان قرار داد

ناسا 2 ماموریت رصد زمین را پس از 18 سال متوقف کرد

گزارش درآمد سه ماهه متا اعلام شد؛ سقوط 16 درصدی سهام غول فناوری

ایران می تواند پرتاب انسان به فضا را رقم بزند؟

بزرگترین چاپگر 3بعدی جهان یک خانه را در 80 ساعت می‌سازد

«صفحه اول اینترنت» برای تمرکز بیشتر بر دیدگاه‌ها، آپدیت شد

تصاویری از پنل‌های خورشیدی جدیدی که در هر مکانی امکان نصب آن وجود دارد

مطالبه‌گری؛ مهمترین برنامه عملیاتی بنیاد شهید و امور ایثارگران در دولت سیزدهم

بررسی گوشی Redmi 10 5G؛ اقتصادی و پرطرفدار

هوش مصنوعی و احتمال جنگ و فروپاشی اجتماعی

کیش برترین منطقه آزاد در حوزه‌ی اقتصادی شد

تردز حالا 150 میلیون کاربر ماهانه دارد

کیش در صدر مناطق آزاد نشست/ تقدیر ویژه‌ی معاون اول رئیس‌جمهور و وزیر اقتصاد از مدیرعامل سازمان منطقه آزاد کیش به عنوان رتبه‌ی برتر روابط عمومی و تصویرسازی

داستان عاشقانه سمی یک پروانه!

تقاضا برای هدست ویژن پرو اپل رو به کاهش است

مایکروسافت حجم آپدیت‌های ماهانه ویندوز 10 را به‌شدت کاهش داد

دیدار چهره به چهره مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان اردبیل با جامعه معظم ایثارگری

قیمت HDD سیگیت و وسترن دیجیتال افزایش یافت

جو بایدن لایحه «فیلترینگ یا فروش تیک تاک» را امضا کرد؛ مدیرعامل پلتفرم چینی: جایی نمی‌رویم

نانوگرافن پروانه‌ای برای استفاده در حوزه کوانتومی ساخته شد

سامسونگ شارژر جدید 50 واتی USB PD خود با دو پورت Type-C را معرفی کرد

موفقیت ایران در ساخت موتور بنزینی 6 سیلندر

تست موفق اولین موتور 6سیلندر ایرانی

استاندار ایلام: از عملکرد اداره کل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان رضایت داریم

تشخیص سرطان از یک قطره خون طی چند دقیقه

گوشی خوش‌قیمت جدید اوپو از شارژ 100 وات پشتیبانی می‌کند

غول باستانی که کوسه‌های سفید امروزی را کوتوله می‌کند!

اپل ظاهراً در تأمین نمایشگر OLED آیپد پرو 11 اینچی با محدودیت‌هایی روبه‌رو است

سرنوشت تیک‌تاک با تصویب قانون آمریکایی چه می‌شود؟

3 فضانورد چینی امروز راهی ایستگاه فضایی‌شان می‌شوند

غفلت از سرکشی به خانواده های شهدا پذیرفتنی نیست

هوش مصنوعی متن‌باز جدید اپل معرفی شد؛ پردازش بدون نیاز به اینترنت

این عینک، زبان اشاره را ترجمه می‌کند

مخترع ایرانی مدال برنز نمایشگاه اختراعات ژنو 2024 را کسب کرد

تصاویری خیره‌کننده از «ماه صورتی» در سراسر جهان

دو گوشی قدیمی به پایان چرخه عمر رسیدند و دیگر آپدیت نمی‌شوند