سیاست و بازاریابی

آخرين مطالب

تشریح سیاست‌های حمایت از توان داخل در نفت وزارت نفت

تشریح سیاست‌های حمایت از توان داخل در نفت
  بزرگنمايي:

سیاست و بازاریابی - شرکت ملی نفت ایران با انتشار جوابیه‌ای در واکنش به گزارش خبرگزاری فارس با عنوان «رمزگشایی از دلایل جهش تولید در تجهیزات نفت/ تحریم جلو واردات را گرفت، ولی آبی از وزارت نفت گرم نشد» توضیحاتی ارائه داد و سیاست‌های اجراشده خود در مسیر حمایت از توان داخل را تشریح کرد.

به گزارش شانا به نقل از شرکت ملی نفت ایران، این شرکت در واکنش به گزارشی که در خبرگزاری فارس منتشر شد، ضمن رد مطالب مطرح شده، توضیحاتی به شرح زیر برای تنویر افکار عمومی ارائه داد:
حمایت از سازندگان داخلی و استفاده از حداکثر توان تولید داخل در دو حوزه (الف) سیاست‌های حمایتی از طرف عرضه، (ب) سیاست‌های تجمیع نیاز و تحریک بازار از طرف تقاضا به‌عنوان مؤلفه‌های اصلی حمایت از سازندگان داخلی و محصولات آنها در سطح وزارت نفت به‌عنوان یک رسالت ملی و در چارچوب سیاست‌های ابلاغ‌شده از سوی مقام معظم رهبری تعریف و با حمایت وزیر نفت پیگیری شد.
(الف) سیاست‌های حمایتی بخش عرضه:
وزارت نفت با انتشار فراخوان عمومی و دعوت از شرکت‌های توانمند داخلی برای تأمین نیازمندی‌های صنعت نفت، فهرست منابع بلند دستگاه مرکزی را ایجاد و همه شرکت‌های اصلی و فرعی تابع وزارت نفت و پیمانکاران پروژه‌ها را ملزم به استفاده از فهرست (AVL) کرد که گامی اساسی در مشارکت پایدار با بخش غیردولتی به شمار می‌آید.
با استقرار سامانه تأمین الکترونیکی کالای صنعت نفت (EP) و الزام به استفاده از سامانه یادشده و سامانه تدارکات الکترونیک دولت (ستاد) برای درج نیازمندی‌های کالا و مواد و تجهیزات مورد نیاز، برای همه شرکت‌های تأمین‌کننده نیازمندی‌های صنعت نفت به‌صورت کاملاً شفاف و سیستمی امکان حضور در مناقصات واحدهای صنعت نفت فراهم شد.
با تهیه و ابلاغ دستورعمل و بخشنامه‌های حمایتی از سازندگان داخلی و پیگیری و نظارت بر اجرای قانون حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدماتی کشور و حمایت از کالای ایرانی، در چند مرحله فهرست کالاها و تجهیزات ساخت داخل و ممنوعیت خرید و واردات آن تهیه شد.
وزارت نفت در حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان فضا و امکانات لازم را برای احداث پارک علم و فناوری نفت اختصاص داد و به‌منظور کمک به تأمین منابع مالی نسبت به ایجاد صندوق پژوهش و فناوری نفت و تفاهم‌نامه تأمین مالی میان صندوق‌های نوآوری و شکوفایی ریاست جمهوری و نفت با بانک‌ها امضا شد که همه موارد یادشده عملیاتی شده‌اند و کمک‌های شایان توجه‌ای به ساخت داخلی کرده است.
(ب) در بخش دوم با موضوع سیاست‌های تحریک بازار و طرف تقاضا، می‌توان به سه فعالیت عمده وزارت نفت اشاره کرد.
1- تعریف و اجرای قراردادهای عملیاتی با سازندگان داخلی به‌منظور تأمین و ساخت تجهیزات راهبردی و با سطح فناوری بالا در سطح وزارت نفت که به‌صورت تجمیعی و متمرکز بخشی از آنها در قالب طرح 10 گروه خانواده کالایی متبلور شد. در این بخش، کالا و تجهیزاتی انتخاب شده که فاقد نمونه مشابه داخلی بوده، مصرف و ارزبری بالا و نقش راهبردی در تولید صنعت نفت داشته است.
لازمه انجام این نوع پروژه‌ها در دنیا ایجاد زیرساخت‌های سخت‌افزاری، نرم‌افزاری و اکتساب دانش فنی مربوطه است که تحقق هر یک از مراحل فوق مستلزم صرف زمان، هزینه و در نهایت شکیبایی مجموعه کارفرمایی و پیمانکاران است. امضای 50 فقره قرارداد عملیاتی از مجموعه 10 گروه خانواده کالایی و تحویل 100 درصد کالا و تحقق اهداف فناورانه بخش عمده این قراردادها در شرایط تشدید تحریم‌های ظالمانه، بیانگر عزم راسخ و حمایت جدی و پیگیری یکپارچه وزارت نفت برای تحقق اهداف تعریف‌شده است، بنابراین تعبیر خبرگزاری فارس مبنی بر اینکه «این طرح در سال 93 در دستور کار قرار گرفت، ولی در مقام اجرا با اما و اگرهایی همراه شد» با واقعیات انطباق ندارد.
از آثار اجرای این قراردادها، می‌توان به طراحی و ساخت مته‌های حفاری صخره‌ای و پمپ‌های SRP اشاره کرد که جزء پرمصرف‌ترین و فناورانه‌ترین کالاهای بخش بالادستی صنعت نفت است و فناوری آن در انحصار تعداد انگشت‌شماری از کشورهای صنعتی جهان قرار دارد، همچنین ساخت داخل تجهیزات سرچاهی و درون‌چاهی در سایزهای مختلف با فشار کاری 5000 و 10000 به‌صورت 100 درصد داخلی که از اقلام بسیار راهبردی و پرریسک و گران‌قیمت صنعت نفت است و از آرزوهای بزرگ صنعت نفت بوده که برگ زرین دیگری بر افتخارات این صنعت افزوده و در تداوم این روند، تجهیزات درون‌چاهی داخلی با فشار کاری 15000 نیز ساخته شده که در مراحل نهایی آزمایش و تحویل است.
افزون بر اهداف عینی طرح 10 گروه کالایی که منجر به عقد قرارداد عملیاتی شد، ایجاد، اجرا و در نهایت فرهنگ‌سازی تولید فناورانه در سطح سازندگان توانمند داخلی برای نخستین بار براساس مدل فناورانه توسعه‌یافته توسط دانشگاه‌های معتبر داخل کشور از دیگر دستاوردهای هدف‌گذاری‌شده است که در این دوره محقق شده است. افزون بر این، با توجه به اهداف تعریف‌شده مبنی بر تأمین کیفیت و قیمت رقابتی، پروژه‌های ساخت داخل به‌گونه‌ای برنامه‌ریزی شده‌اند که افزون بر تولید با کیفیت، منجر به ایجاد انحصار نشده و بیش از یک سازنده در هر یک از پروژه‌های تعریف‌شده به فناوری ساخت داخل دست یافته است. در نتیجه افزون بر تأمین پایدار اقلام یادشده توسط منابع متعدد داخلی، با توجه به سازوکار تضمین کیفیت محصولات، زمینه توسعه کیفیت و صادرات محصول به دیگر کشورها و رقابت با سازندگان مطرح دنیا نیز فراهم شده است و در واقع یک بازار تضمینی برای خرید محصولات ساخت داخل فراهم شده است.
2- تحریک تقاضا در بازار داخلی از طریق تعریف پروژه‌های ملی و عظیم در سراسر کشور از دیگر اقدام‌های وزارت نفت در حمایت از سازندگان و پیمانکاران است. افزون بر طرح ملی انتقال نفت گوره ـ جاسک که در متن گزارش خبرگزاری با عبارت «هرچند که به‌صورت جزئی و در چند طرح نظیر طرح خط لوله گوره ـ جاسک حمایت‌های وزارت نفت از تولیدکنندگان داخلی نیز تأثیرگذار بوده است»، به‌صورت جزئی به آن اشاره شده است، در حالی که این طرح عظیم در نوع خود دستاورد ملی به شمار می‌آید. افزون بر این، طرح‌های توسعه میدان‌های نفتی و نگهداشت و افزایش تولید متعددی در نقاط مختلف کشور با استفاده از توانمندی شرکت‌های ایرانی اجرا شده یا در حال اجراست که سهم قابل توجهی در ایجاد تقاضا برای استفاده از کالا، تجهیزات و مواد ساخت داخل را به خود اختصاص داده است.
3- سیاست خرید تضمینی تجهیزات ساخت داخل مورد نیاز صنعت نفت به‌عنوان سیاست‌های مکمل دو بخش یادشده در وزارت نفت به‌درستی و بر اساس مطلب مندرج در گزارش آذرماه سال 1398 مقام عالی وزارت نفت مبنی بر «ایده من این است که برای مجموعه‌ای از کالا و تجهیزات نفتی سیاست خرید تضمینی را اجرا کنیم و...» در دستور کار وزارت نفت قرار گرفته و پس از ایجاد زیرساخت‌های قانونی لازم و از جمله موارد مربوط به ساختارهای تأمین مالی که منجر به تأسیس صندوق پژوهش و فناوری نفت و امضای تفاهم‌نامه با صندوق پژوهش معاونت علمی ریاست جمهوری شد که از سال 1399 عملیاتی و اجرایی شده است.
در متن گزارش خبرگزاری فارس به تأخیر در اجرای خرید تضمینی اشاره شده است و به‌عنوان مثال آن را با خرید تضمینی گندم توسط وزارت جهاد کشاورزی مقایسه کرده است که با توجه به ماهیت تخصصی و پیچیدگی فناوری و زیرساخت‌های لازم برای تولید و قیمت بالای تجهیزات صنعت نفت به هیچ‌وجه با کالاهای مصرفی با فناوری ساده و تعدد منابع عرضه و قابلیت انبارش با مشخصات عمومی و قیمت ناچیز قابل مقایسه نبوده و بدیهی است که برای بومی‌سازی تجهیزات صنعت نفت ابتدا باید زیرساخت‌های لازم فراهم شود و برنامه تولید بار نخست اجرا شود و پس از دستیابی به فناوری و بومی‌سازی آنها، برای تعمیق و توسعه ساخت داخل برنامه‌ریزی شود.
بنابراین برخلاف موارد مندرج در گزارش خبرگزاری فارس، اجرای برنامه‌های خرید تضمینی برای تجهیزات مورد نیاز صنعت نفت مطابق برنامه تعیین‌شده در ادامه برنامه‌های ساخت بار اول و به‌صورت برنامه تکمیلی به اجرا در آمده و به معنای تأخیر در اجرا نیست.
توجه به تاریخ ابلاغ و اجرای طرح 10 گروه خانواده کالایی از سال 1393 و طرح‌های ملی از سال 1396 مؤید این مطلب است که قبل از اعلام خروج آمریکا از برجام و اعلام نبود امکان حضور شرکت‌های خارجی در ایران، طرح‌های فوق هدف‌گذاری شده و مورد اجرا قرار گرفته است، بنابرایت طرح عنوان «رمزگشایی از دلایل جهش تولید در تجهیزات نفت/ تحریم جلوی واردات را گرفت ولی آبی از وزارت نفت گرم نشد» در گزارش آن خبرگزاری و همچنین ادعای مطرح‌شده توسط مصاحبه‌شوندگان با مضمون «... تا سال 98 و خروج آمریکا از برجام هیچ اقدام قابل توجهی برای استفاده از توانمندی داخلی در صنعت نفت انجام نداده است» مصداق گزارش خلاف واقع بوده و با شواهد و فرآیند قانونی اعمال ممنوعیت واردات اقلام دارای ساخت داخل انطباق ندارد زیرل ابتدا برنامه‌ریزی برای ساخت داخل انجام‌ می‌شود و پس از طی فرآیند ساخت و تحویل کالا و تأیید نهادهای قانونی مبنی بر تحقق تولید داخلی، واردات کالای مشابه خارجی از طریق وزارت صمت ممنوع می‌شود.
بنابراین نقش ممتاز، قاطع و افتخارآفرین مجموعه وزارت نفت در جهش تولید داخلی تجهیزات صنعت نفت و حمایت از تولیدکنندگان داخلی و کالای ایرانی بر همگان واضح و اثبات شده است و با وجود گزارش آن خبرگزاری در کم‌ارزش جلوه دادن تلاش‌های انجام‌شده و کم‌رنگ کردن موفقیت‌های ملی به‌دست‌آمده توسط مجموعه خدوم وزارت نفت و صنعتگران توانمند داخلی، وزارت نفت همچنان با همه توان و با عزم و اراده راسخ در اجرای سیاست‌های اصولی حمایت از تولیدکنندگان توانمند داخلی و کالای ساخت داخل، برای پیگیری مجدانه برای تکمیل هرچه سریع‌تر پروژه‌های اجرایی تعریف‌شده و برنامه‌های جدید توسعه ساخت داخل اهتمام جدی دارد.

لینک کوتاه:
https://www.siasatvabazaryabi.ir/Fa/News/196774/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

380 نفر در کمیسیون‌ پزشکی و تعیین درصد جانبازی شرکت کردند

جدال اپل و اسپاتیفای بر سر قوانین اپ استور همچنان ادامه دارد

کوالکام از تراشه اسنپدراگون X پلاس رونمایی کرد؛ سلاح اقتصادی ویندوزی‌ها برای نبرد با مک‌بوک‌ها

ارتباط مغز و کامپیوتر؛ رقیب چینی تراشه نورالینک ایلان ماسک معرفی شد

گلکسی رینگ سامسونگ به هوش مصنوعی مجهز خواهد بود

سناتو آمریکایی خواستار جلوگیری از فروش تمام کالاها به هواوی شد

موجودات فضایی‌ بازی Exodus نژادهای متنوعی خواهند داشت

تلگرام با 15 قابلیت جدید نفس را در سینه واتساپ حبس کرد

اپل واچ سری X احتمالا از مادربرد با طراحی باریک‌تر استفاده خواهد کرد

سگ رباتیک با قابلیت شعله‌افکنی تا فاصله 10 متری

تصاویری از لحظه فرود آپولو 11 بر سطح ماه در سال 1969

دانشمندان تنها در 150 دقیقه الماس ساختند

میدان مغناطیسی زمین 3.7 میلیارد ساله است

اولین گوشی مون‌دراپ با 2 جک هدفون و نمایشگر اولد 120 هرتز رونمایی شد

آمریکا برای اولین‌بار خلبان هوش مصنوعی را در یک آزمایش هوایی در مقابل انسان قرار داد

ناسا 2 ماموریت رصد زمین را پس از 18 سال متوقف کرد

گزارش درآمد سه ماهه متا اعلام شد؛ سقوط 16 درصدی سهام غول فناوری

ایران می تواند پرتاب انسان به فضا را رقم بزند؟

بزرگترین چاپگر 3بعدی جهان یک خانه را در 80 ساعت می‌سازد

«صفحه اول اینترنت» برای تمرکز بیشتر بر دیدگاه‌ها، آپدیت شد

تصاویری از پنل‌های خورشیدی جدیدی که در هر مکانی امکان نصب آن وجود دارد

مطالبه‌گری؛ مهمترین برنامه عملیاتی بنیاد شهید و امور ایثارگران در دولت سیزدهم

بررسی گوشی Redmi 10 5G؛ اقتصادی و پرطرفدار

هوش مصنوعی و احتمال جنگ و فروپاشی اجتماعی

کیش برترین منطقه آزاد در حوزه‌ی اقتصادی شد

تردز حالا 150 میلیون کاربر ماهانه دارد

کیش در صدر مناطق آزاد نشست/ تقدیر ویژه‌ی معاون اول رئیس‌جمهور و وزیر اقتصاد از مدیرعامل سازمان منطقه آزاد کیش به عنوان رتبه‌ی برتر روابط عمومی و تصویرسازی

داستان عاشقانه سمی یک پروانه!

تقاضا برای هدست ویژن پرو اپل رو به کاهش است

مایکروسافت حجم آپدیت‌های ماهانه ویندوز 10 را به‌شدت کاهش داد

دیدار چهره به چهره مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان اردبیل با جامعه معظم ایثارگری

قیمت HDD سیگیت و وسترن دیجیتال افزایش یافت

جو بایدن لایحه «فیلترینگ یا فروش تیک تاک» را امضا کرد؛ مدیرعامل پلتفرم چینی: جایی نمی‌رویم

نانوگرافن پروانه‌ای برای استفاده در حوزه کوانتومی ساخته شد

سامسونگ شارژر جدید 50 واتی USB PD خود با دو پورت Type-C را معرفی کرد

موفقیت ایران در ساخت موتور بنزینی 6 سیلندر

تست موفق اولین موتور 6سیلندر ایرانی

استاندار ایلام: از عملکرد اداره کل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان رضایت داریم

تشخیص سرطان از یک قطره خون طی چند دقیقه

گوشی خوش‌قیمت جدید اوپو از شارژ 100 وات پشتیبانی می‌کند

غول باستانی که کوسه‌های سفید امروزی را کوتوله می‌کند!

اپل ظاهراً در تأمین نمایشگر OLED آیپد پرو 11 اینچی با محدودیت‌هایی روبه‌رو است

سرنوشت تیک‌تاک با تصویب قانون آمریکایی چه می‌شود؟

3 فضانورد چینی امروز راهی ایستگاه فضایی‌شان می‌شوند

غفلت از سرکشی به خانواده های شهدا پذیرفتنی نیست

هوش مصنوعی متن‌باز جدید اپل معرفی شد؛ پردازش بدون نیاز به اینترنت

این عینک، زبان اشاره را ترجمه می‌کند

مخترع ایرانی مدال برنز نمایشگاه اختراعات ژنو 2024 را کسب کرد

تصاویری خیره‌کننده از «ماه صورتی» در سراسر جهان

دو گوشی قدیمی به پایان چرخه عمر رسیدند و دیگر آپدیت نمی‌شوند